NB-Iot & LoRaWAN

NB IoT

LoRaWAN

Narrowband IoT (NB-IoT) on, nopeasti kasvava langaton LPWAN (Low Power Wide Area Network) teknologia.

Tätä teknologiaa pidetään jo luokkansa parhaana LPWAN teknologiana, millä voidaan ottaa käyttöön laaja kirjo erilaisia IIoT laitteita.

NB-IoT toimii 2G, 3G ja 4G verkossa pienellä taajuuskaistalla, mikä tarkoittaa, että tiedonsiirron kapasiteetti on pieni. NB-IoT laitteet siirtävät pieniä määriä dataa epäsäännöllisesti, joten pieni datanopeus tarjoaa monta muuta tarpeellista ominaisuutta.

NB-IoT pystyy tehokkaasti yhdistämään jopa 50 000 laitetta yhden NB-IoT verkkosolun sisällä samalla minimoiden virrankulutuksen ja tuovan kuulvuuden alueille mihin normaali matkapuhelinverkko ei yllä.

Kuten NB-IoT, LoRaWAN on yksi LPWAN teknologioista, minkä tarkoituksena on lähettää dataa pitkän matkan päähän samalla kuluttaen mahdollisimman vähän virtaa. LoRaWAN on ns. no-cellular protokolla ja se käyttää modulaatioon "DSS with Chirp" standardia, minkä on suunnitellut LoRa Allianceen kuuluva yritys Semtech. LoRaWAN liikennöi matalammalla taajuudella kuin esim. 3G, minkä avulla vältetään hyötysignaaliin kuulumattomat kohinat.

Tyypillisesti LoRaWAN verkko käyttää yksinkertaista verkkoarkkitehtuuria, missä verkko muodostuu tähtitopologian mukaan päätelaitteiden ja reitittimien välillä. Päätelaitteet pystyvät kommunikoimaan minkä tahansa LoRaWAN verkossa olevan tukiaseman kanssa ja nämä tukiasemat lähettävät datan pilvipalveluun, missä duplikaattiviestit poistetaan.

NB-IoT vai LoRaWAN

Molemmat teknologiat ovat LPWAN standardeja ja verrattuna protokolliin kuten Sigfox ja NB-Fi, nämä standardit ovat selkeästi kategoriansa huipulla. Näillä kahdella standardilla on kuitenkin eroja ja päätös kumpaa käytetään täytyy tehdä omaa ympäristöäsi miettien.

Tarkastellaan ABI Researchin tekemää vertailutaulukkoa, mistä nähdään teknologioiden erot.

 

Taulukosta huomataan, että erot on melko pienet linkkibudjetin osalta ja suurimmat erot kohdistuvat kustannustehokkuuteen. LoRaWAN ratkaisut ovat kustannustehokaampia kuin NB-IoT. Tämä johtuu siitä, että LoRaWAN tuotteiden virrankulutus on huomattavasti pienempi. NB-IoT ratkaisuissa on kuitenkin hieman parempi viive, turvallisuus sekä kaistanleveys.

Mikäli yrityksesi haluaa täyden kontrollin IoT ekosysteemistänsä, LoRaWAN on tähän parempi ratkaisu, johtuen lisenssivapaasta taajuudesta. LoRaWAN peittoaa NB-IoT:n myös kustannustehokkuudessa.

NB-IoT toimii mobiiliverkon yli, joten jos yrityksesi tarvitsee koko Suomen tai jopa globaalin verkon peittoalueen on NB-IoT parempi ratkaisu.

Mikäänhän ei estä yritystäsi käyttämästä molempi teknologioita saadakseen täyden hyödyn IoT laitteista.

 

NDC:ltä löytyy tuotevalikoimasta laaja kattaus LoRaWAN ja NB-IoT tuotteita. NB-IoT/LTE-M tuotteet löydät täältä ja Tutustu LoRaWAN valikoimaan tästä.

Ota yhteyttä!

Jyri Vilamo tuntee IoT ja LoRaWAN ratkaisut, sekä on HW Group tuotteiden asiantuntija.  

jyri@ndc.fi

040-1468424

NDC Networks Oy

Niittymäentie 9

02200 Espoo

Finland

Y-tunnus: 0362440-9

ALV: FI03624409

Tietosuojapolitiikka

  • LinkedIn Social Icon
  • Twitter Social Icon

© NDC Networks Oy 2018 and beyond. All your base are belong to us.