top of page

Isältä pojalle


Tämä on varmasti iloisin uutinen jonka olen saanut kirjoittaa NDC Networksilla viettämänäni aikana: Ryhdyin toissaviikon perjantaina täysipäiväiseksi yrittäjäksi ja perheyrityksen jatkajaksi, kun ostin NDC Networksin koko osakekannan isältäni Pertti Ahoselta.

NDC: kirjainyhdistelmän lyhyt oppimäärä


​​Vaikka olen vetänyt NDC Networksia vasta pari vuotta, yhteinen taipaleemme on paljon pidempi. Pertti ryhtyi yrittäjäksi vuonna 1980 perustaessaan Timo Kuokan kanssa Nordic Data Comm nimisen firman. Firman toimialana oli lähiverkkotekniikka, joka oli tuolloin uunituore innovaatio. Kun Nordic Data Comm toimitti Silja Serenadeen maailman ensimmäisen ethernet-pohjaisen laivaverkon, minä piirtelin linnunpönttö-macintoshilla firman kalvoja puhtaaksi ja väsäsin välikaapeleita asennusprojekteja varten.


​​NDC Pikaratkaisut (vuodesta 2003 alkaen NDC Networks) perustettiin vuoden 1993 lamassa kaatuneen Nordic Data Commin pikaratkaisut-liiketoiminnan ympärille. Uusi yritys keskittyi asennustyön sijaan vaativien tietoliikenneongelmien ratkaisemiseen ja päivittäistarvikkeiden kauppaan. Työtä leimasi edelleen pioneerihenki: NDC oli usein ensimmäisenä tuomassa tietoliikenteen innovaatioita Suomeen ja toimitti mm. WLAN-järjestelmiä ja teollisuuskelpoisia kytkinverkkoja ensimmäisten joukossa.

Isältä pojalle Firman toimarina oleminen on aika ajoin yksinäistä hommaa, eikä vastuun kantamiseen liittyvää epävarmuutta ja pelkoja ole aina helppo jakaa hallituksen kokouksissakaan. Oman isän kanssa työskenteleminen on ollut yllättävänkin positiivinen kokemus - keskustelut sujuvat avoimuudella ja rehellisyydellä, koska keskinäinen luottamus on vuosikymmenien tulosta. Kenties juuri näistä syistä työskentely isäni kanssa aikuisiällä ovat olleet työurani parhaita vuosia. Perheyrityksen jatkaminen on iloinen kunnia-asia. Pitkää historiaa jatkaa mielellään sitoutumalla firmaan samalla pitkäjänteisyydellä, jolla isäni on kehittänyt NDC:tä ensimmäiset 21 vuotta. Toiveeni on, että voin tarjota jatkossakin työpaikan kouralliselle motivoituneita ammattilaisia – ja että asiakkaamme voivat olla tyytyväisiä valitessaan meidät partneriksi.

Tästä eteenpäin


​​NDC Networks on uudistunut viimeisen kahden vuoden aikana monella tapaa. Perhefirmojen kliseiden vastaisesti suuriakin uudistuksia on ajettu yhdessä ja vailla draamaa. Muutosten tulokset puhuvat puolestaan: Olemme yhä selkeämmin kriittisen tietoliikenteen luotettu asiantuntija, henkilökuntamme on kaksinkertaistunut vuodesta 2012, ja yritys on vaikeista ajoista huolimatta kannattava. Kenties tärkeintä on kuitenkin se, että vuodesta 1982 isäni yrityksiä leimannut pioneerihenki ei ole hävinnyt minnekään: Keskitymme jatkossakin ratkomaan asiakkaidemme tietoliikennehaasteita ja työkaluina käytämme uteliaisuutta, intoa ja ennakkoluulottomuutta. Aivan kuten isäni teki ensimmäiset 21 vuotta. 22. vuotta malttamattomasti odottaen, Markus Ahonen, TJ NDC Networks Oy

#Firmajutut

bottom of page