top of page

Case: Kameravalvonta mobiiliverkon yli


Kameravalvonta on tyypillinen M2M-sovelluskohde turvapalveluita tuottavissa yrityksissä. IP-kameroiden ominaisuudet ja operaattoriverkkojen kapasiteetti ovat kehittyneet siihen pisteeseen, että ammattikäytössä olevia kameravalvontajärjestelmiä voidaan nyt rakentaa mobiiliverkkoja hyödyntäen.

Ratkaisua valitessa kaksi seikkaa nousee ylitse muuten määrittämään ratkaisua: kameran tietoliikennevaatimukset sekä tietoliikenneratkaisun luotettavuus.


Tietoliikennehaasteet: Liikkeentunnistus ja verkon viiveet Kameravalvonnan tiedonsiirtokapasiteettitarve on niin suuri, ettei serveripohjainen liikkeentunnistus ole käytännössä taloudellisesti mahdollista, vaan ratkaisussa on käytettävä kamerapohjaista liikkeen tunnistusta. Vaikka operaattorit myyvät “rajatonta käyttöä” dataliittymille, yksittäinen kamera voi generoida jopa 250Gb/kk dataliikennettä. Operaattoreiden dataliittymien hinnoittelusopimuksissa olevat ns. fair use -varaukset eivät käytännössä salli näin suuria datamääriä, jolloin sopiva liittymä voi maksaa moninkertaisen määrän. Kun kohteessa käytetään kameran paikallista liikkeentunnistusta, datamäärät voivat HD-kuvalle laskea alle 20Gb/kk, jolloin liittymäkustannus voi pudota 10-20€ välille. 3G-pohjaisten kameravalvontaratkaisujen heikkous on 3G-tekniikan tuoma korkea viive (joskus jopa >200ms), joka vaikeuttaa PTZ-kameroiden ohjausta. 4G/LTE-tekniikkaan pohjautuvat verkot auttavat: LTE-verkon viiveet voivat olla jopa vain 20ms luokkaa, jolloin PTZ-ohjailukin onnistuu.

Luotettava ratkaisu säästää huoltokuluissa Laitekustannus on olennainen osa järjestelmän kustannuksia missä tahansa hankkeessa. M2M-hankkeissa ongelmallisinta on etäisyys hallinnoitavaan kohteeseen – yksikin huoltokäynti voi pilata palveluna myytävän tuotteen katteen vuodeksi eteenpäin. Luotettavan ja laadukkaan reitittimen käyttäminen parantaa oleellisesti järjestelmän luotettavuutta ja hillitsee huoltokustannuksia. NDC Networksin suomalaisen asiakkaan huoltokäynnit ulkoasennettuihin kameravalvontakohteisiin vähenivät murto-osaan, kun ratkaisun ytimeksi valittiin korkealaatuinen 4G-reititin. Reitittimen ympärille kehitettiin myös kotelointiratkaisu, ja kokonaisuus testattiin asiakkaan toiveesta kenttäolosuhteissa kesähelteillä sekä kylmälaboratoriossa -50°C lämpötilassa. Testien perusteella asiakkaamme vakuuttui laitteiden toimivuudesta sekä sen kyvystä palautua vikatilanteista, ja päätti toteuttaa kameravalvonnan tiedonsiirron NDC:n toimittaman kokoonpanon avulla. Laitteita on nyt käytössä yli 200 ympäri Suomea vuodesta 2014 alkaen. Toistaiseksi emme ole saaneet yhtään reititintä korjaukseen, eli ratkaisun luotettavuus on osoittaunut myyjän lupauksen mittaiseksi.

Lisätietoa Kysy lisää NDC:n ratkaisuista kiinteistö- ja turvayhtiöille: Mikko Kiertonen, mikko.kiertonen@ndc.fi, 050 465 4885

#Etäyhteydet #Kokoonpanoprojektit

bottom of page