top of page

IoT:n kymmenottelija - Option CloudGate mobiilireititin (+ asiakascase)Päädyitkö IoT-projektiin, jossa pyydetään kuuta taivaalta? Option CloudGate on modulaarinen ohjelmoitava mobiilireititin, jonka kyvykkyyttä osaa arvostaa parhaiten siinä vaiheessa, kun projekti on päätynyt umpikujaan eikä muuta vaihtoehtoa näytä olevan kuin oman laitteen rakentaminen.

Case-esimerkki

Saimme eräänä keskiviikkona pyytämättä ja yllätyksenä tarjouspyynnön - jonka deadline oli jo seuraavan viikon maanantai. Yritys kehitti palvelua, joka onnistuneen pilotin jälkeen vietäisiin tuhansiin koteihin. Sähköisiä rajapintoja oli useita, koska laitteen piti pystyä lukemaan mm. eri-ikäisten lämmönvaihtimien tietoja sekä ohjaamaan niitä. Ensivaikutelmamme oli, että laite pitäisi rakentaa piirilevyistä lähtien jollain elektroniikan sopimusvalmistajalla.

Emme lannistuneet, vaan otimme vielä samana päivänä yhteyden Optioniin, jolta löytyi rautalaajennus joka soveltui suoraan käyttöön pienillä softamuutoksilla. Yleensä laitevalmistajille ohjelmiston (ja raudan) kustomointi on vaikea pala, kestää yleensä viikkoja saada, mutta saimme ehdotuksen jo seuraavana päivänä. LuvitRED tarjosi tarvittavat ohjelmistokyvykkyydet, ja hallintajärjestelmä perustui CloudGate Universe -alustaan. Käytännössä saimme yleensä 1-2kk kestävän selvittelyprojektin toteutettua 3 päivässä, ja maanantaina tarjous oli valmis. Hinnoittelukin oli kilpailukykyinen - etenkin elinkaarikustannuksiltaan, kun sitä vertailtiin sopimusvalmistajalla teetetyn raudan kalliisiin ylläpitokuluihin.

Ratkaisu on asiakkaalla vielä mietinnässä, mutta case todisti sen, että CloudGate

on parhaimmillaan juuri tämänkaltaisissa IoT-projekteissa.

Keskitetty hallinta ja LuvIT RED: Miksi tehdä vaikeasti kun voi tehdä helposti?

Laitteita voidaan hallita ja konfiguroida ilmaisen GloudGate Universe -työkalun avulla: Esimerkiksi firmware-päivitykset ja konfiguraatiomuutokset voidaan tehdä keskitetysti usealle laitteelle samanaikaisesti.

Laitteen sovelluskehitystä varten on olemassa SDK, mutta helpoin tapa toteuttaa monimutkaistakin prosessointia on käyttää käyttäjäystävällistä LuvIT RED -sovellusta, jonka avulla sovelluksen kehitys, jakelu ja päivitys suurellekin laitemäärälle onnistuu helposti.

Poikkeuksellista joustavuutta HDK:lla

Kilpailijoihinsa nähden CloudGate on poikkeuksellisen joustava laite: Sillä on ohjelmistorajapinnan lisäksi avoin laiterajapinta (HDK, Hardware Development Kit), jonka avulla siihen voidaan kehittää uusia sähköisiä rajapintoja. Näiden ansiosta CloudGate soveltuu useisiin eri käyttötarkoituksiin ja sovelluksiin.

CloudGate -tuotteisiin on saatavilla useita laajennuskortteja, mm. WLAN client / access point, sarjaportti, ethernet-kytkin (myös PoE), sekä telematiikkakortti joka sisältää I/O:ta, CAN-väyläliitynnän sekä sisäänrakennetun kiihtyvyysanturin. Lisäksi CloudGateen on saatavilla developer-lisäkortti, jota voidaan hyödyntää tuotekehityksessä.


Valinnan vaikeudesta

Rehellisyyden nimissä on sanottava, että oikean rautakonfiguraation löytäminen kestää hetken, koska vaihtoehtoja on niin paljon. Alla tärkeimmät konfiguraatiovaihtoehdot:

Radiovaihtoehdot

 • Ethernet (pelkkä reititin, ei radioita)

 • 3G (UMTS/HSPA+, sisältää myös 2G)

 • LTE (LTE, sisältää myös 2G, 3G)

Konfiguraatiovaihtoehdot

 • Vakiona

 • 9-33VDC virransyöttö, asennus paneeliin, -30°C…+70°C toimintalämpötila-alue, 1 x 10/100 ethernet-portti,

 • Kaksi laajennusporttia, joihin voidaan asentaa laajennuskortteja

 • Laajennuskortit:

 • LoRa gateway

 • Monnit langattomien sensoreiden gateway

 • WLAN-kortti (802.11 a/b/g/n)

 • Sarjaliikennekortti (RS-232, RS485)

 • Ethernet-kytkin (4 x 10/100Mbit/s)

 • PoE-kytkin (4x 10/100Mbit/s, 802.3af/at)

 • Telematiikkakortti (I/O, CAN, 3 akselin kiihtyvyysanturi, toinen SIM-korttipaikka)

 • KNX-kortti kiinteistöautomaatiosovelluksiin

 • Developer-kortti (RS232, 2x USB, I/O, I2C, SD-korttipaikka ym.

 • Uusia kortteja tulee jatkuvasti... Ja niitä voidaan teettää myös tilauksesta

Sovellusalusta ja reititinominaisuudet

 • OpenWRT-pohjainen avoin Linux-alusta, johon on mahdollista kehittää omaa ohjelmistoa

 • Ilmainen kattava SDK tuotekehitykseen

 • Automaattiset firmware- ja ohjelmistopäivitykset verkon yli

 • Avoin hardware-rajapinta omien lisäkorttien kehittämiseksi

Lisätietoa

Kysy lisää Option CloudGatesta: Markus Ahonen, markus.ahonen@ndc.fi, 0456709872

#IoT #Anturit #Teollineninternet #Mobiilireitittimet #Etäyhteydet

bottom of page