top of page

Kaukokäyttö-WiMAX syntyi vuonna 2013. Missä tänään mennään?Sähkönjakeluverkon automatisointi vaatii luotettavat tietoliikenneyhteydet jokaiseen jakeluverkon kolkkaan. Kun mobiiliyhteyksien luotettavuus ei riitä, eikä kuituyhteyksien kaivaminen ole kustannustehokasta, täysin omassa hallussa oleva langaton verkko on hyvä vaihtoehto. Aiemmin tätä tarvetta palveli 3.5GHz taajudella toimivat WiMAX-verkot.

2012: "3.5GHz taajuuslupia ei uusita!"

3.5GHz WiMAX-verkkoja rakentaneille energiayhtiöille tuli ikävä yllätys, kun Ficora ilmoitti, että 3.5GHz taajuusalue jaetaan uudelleen mobiilioperaattoreiden 5G-verkkojen käyttöön vuodesta 2017 alkaen. Käytännössä tämä tarkoitti sitä, että 3.5GHz verkot pitäisi ajaa alas seuraavien vuosien aikana, eikä korvaavaa teknologiaa ollut tarjolla.

2013: NDC + Energiateollisuus: Tiimityötä ja lobbausta

Näistä syistä Energiateollisuus Ry ja NDC Networks ottivat alkuvuodesta 2012 yhteyttä Ficoraan, ja ehdottivat, että 1.359-1.373GHz taajuusalueen määräystä muutettaisiin sallimaan ns. TDD-liikennöintitekniikka, jota WiMAX-verkot hyödyntävät. Ehdotus hyväksyttiin, ja taajuutta koskeva taajuusmääräys tuli voimaan maaliskuussa 2013.

2017: 6 verkkoa - ja lisää tulee

Vuoden 2013 jälkeen NDC on auttanut jo useita verkkoyhtiöitä siirtämään kaukokäyttönsä omaan langattomaan Wimax-verkkoon. Vuoden 2018 loppuun mennessä 1.35GHz WiMAX-verkkoja on jo 9. NDC toteuttaa WiMAX-verkot avaimet käteen -periaatteella, ja ylläpitää verkkoja toimituksen jälkeen.

Erinomainen kantama ja suorituskyky, korkein luotettavuus

Ficoran varaama taajuusalue 1.35GHz alueella on tietääksemme yksi maailman matalimpia WiMAX-liikenteen sallimia alueita. Radiosignaalit etenevät sitä paremmin, mitä matalampi käytetty taajuus on, ja käytännön testeissä on vuosien varrella havaittu, että 1.35GHz taajuudella toimivan tukiaseman kantavuus on vähintään 50% parempi kuin 3.5GHz taajuudella toimivan tukiaseman kantavuus.

Yhden 1.35Ghz tukiaseman suorituskyky on verrattavissa yhteen 3G-tai LTE450 -tukiaseman suorituskykyyn, sillä erolla että verkon kaikki komponentit ovat verkkoyhtiön omissa tiloissa. Tämä tarkoittaa, että laitteet voidaan liittää yhtiön omiin varajärjestelmiin, jolloin tietoliikenneyhteydet pysyvät pystyssä myös esim. suurhäiriötilanteissa.

Ruggedcom WIN ja Savon Voima

Käytämme WiMAX verkoissamme Siemens Ruggedcom WIN radiotekniikkaa. Yksi suurimmista verkoista on Savon Voimalla. Tietoliikennevastaava Janne Pollari, Savon Voima: “Savon Voiman suuren palvelualueen automaatiohankkeet vaativat luotettavan tiedonsiirtoratkaisun. Olemme todenneet Siemens Ruggedcomin tietoliikennelaitteet käytössä erittäin luotettaviksi, ja siksi oli luontevaa kokeilla RuggedMAX –WiMAXia. Olemme vuosien saatossa laajentaneet WiMAX-verkkoamme ympäri Savon Voiman palvelualuetta. NDC Networks on ollut koko projektin ajan luotettava ja aktiivinen partneri, jonka avulla verkon operointi ja kehittäminen on ollut mutkatonta.”

Lisätietoja Lisätietoja WiMAX-teknologiasta sekä uuden taajuusalueen hyödyntämisestä viestiverkoissa antaa Markus Ahonen, 045-6709872, markus@ndc.fi

#Langaton #WiMAX

bottom of page