Mission (im)possible eli kun Tampereen Sähkölaitos WiMAX-verkon osti


Tampere - tuo tunnelien, kiakon, mustan makkaran ja pian myös raitiovaunujen kaupunki - kasvaa rivakasti ja kehittää palveluitaan koko ajan. Yksi tärkeä toimija tällä matkalla on perinteikäs Tampereen Sähkölaitos, missä ei suinkaan ole jääty 130-vuotisten perinteiden vangeiksi. Sähköä, lämpöä ja jäähdytystä tarjoava kaupungin omistama yhtiö katsoo koko ajan tulevaisuuteen. Osana tätä kehitystä todettiin muutama vuosi sitten, että kaukokäytön tiedonsiirrossa kupariverkko ei enää ole nykyaikaa. Tarvittiin moderni ja nykyistä luotettavampi tietoliikenneverkko - mutta miten ja millainen?


“Kaupungin suunnasta tuli paineita kupariverkon käytön lopettamiseen ja meillä herättiin siihen että jotain pitäisi keksiä”, sanoo Kari Saari, joka oli tilaajan puolelta tietohallinnon projektipäällikkönä. Sähkölaitos teetti useita selvityksiä siitä miten nykyinen kupariverkko korvattaisiin luotettavasti, tietoturvallisesti ja riittävällä kapasiteetilla. Raportissa esitettiin useita teknologioita ja käytiin läpi erilaisia mahdollisuuksia. Lupaavin oli yhdistelmä WiMAX-verkkoja ja mobiiliyhteyksiä. Mutta mistä löytyisi oikea toimittaja, joka osaisi ratkoa hankkeen moninaiset ongelmat?

Miksi NDC?

NDC Networks astui kuvioihin toisen Tampereen Sähkölaitosta piinanneen tietoliikenneongelman kautta, jossa vanhojen releiden liikenteen siirtäminen kuituverkkoon oli saanut jo useamman tietoliikenneasiantuntijan nöyrtymään. NDC:kin oli tutkinut ongelmaa pariin otteeseen vuonna 2016. “Käytiin useasti kertaa hakkaamassa päätä seinään,” kuvailee Markus Ahonen, NDC:n toimitusjohtaja. “Oltiin jo heittämässä kaikki toivo, mutta lopulta päädyimme sähköasemalle laitetilaa hämmästelemään, ja lamppu syttyi.”

Osoitetun asenteen ja ongelmanratkaisukyvyn perusteella NDC tilattiin toteuttamaan Tampereen Sähkölaitokselle Wimax-verkko pienimuotoisella kilpailutuksella. “Me ollaan ainoa yritys, joka Suomessa tekee Wimax-verkkoja. Pystymme järjestämään kaiken alusta loppuun: radioverkkosuunnittelusta ja tukiasemien sijoittelusta asennussuunnitteluun, asennukseen ja ylläpitoon,” toteaa Markus Ahonen.

Luotettava verkko - näin sen teet

Tarjoukseen oli pyydetty koko sähköverkon ja kaukolämmön kaukokäytön kattava ratkaisu, joka olisi asiakkaan omassa hallinnassa. Toteutus on toipuva verkko, jossa on tuotu hallitusti useampi ratkaisu yhteen: a) asiakkaan itse rakentama kuituyhteys, jonka varayhteytenä on Wimax, b) Wimax + mobiili varayhteys, c) kuitu + mobiili varayhteys. Pääasiallinen ja varayhteys nojaavat siis aina eri teknologiaan, mikä takaa luotettavuuden.

NDC:ltä oli mukana Vesa Karppi projektipäällikkönä ja Kimmo Lehtosaari arkkitehtina. Asennuksesta vastasi alihankkija. Ennen hankintaa asiakas selvitti huolellisesti taustat ja referenssit ja keskusteli NDC:n asiakkaiden kanssa. “Vaikka siinä kesti, lähtökohta oli erinomainen: luottamus oli hankittu”, sanoo NDC:n Markus Ahonen.

WiMAX-järjestelmänä käytettiin tuttuun tapaan Siemens WIN järjestelmää, joka on osoittautunut aiemmissa projekteissa erittäin luotettavaksi. Aikataulu sovitettiin asiakkaan tarpeiden ja toiminnan mukaiseksi. Projekti alkoi toukokuussa 2017 ja päättyi toukokuussa 2018. Verkon täysimittaiseen hyödyntämiseen menee vielä aikaa, mutta valmius on nyt olemassa. Katse on koko ajan tulevaisuudessa ja Tampereen kaupungin ja sen lähinaapureiden kehityksessä. “Tämä on satsaus pitkälle tulevaisuuteen”, sanoo Kari Saari.

”Projektin aikana ohjaksia pidettiin NDC:llä koko ajan käsissä, ja ylläpidossa toimitaan ripeästi.”

NDC:n matalan kynnyksen asiantuntijaorganisaatio on koettu asiakkaan puolella miellyttäväksi. Mukana on eri alojen osaajia, ja ylläpitovaihe on alkanut hyvissä merkeissä. “Meillä ei ole ollut minkäänlaisia ongelmia”, toteaa Kari Saari. “Tekniset haasteet ovat olleet odotetunlaisia, mutta NDC:llä asiantuntemusta tuntuu löytyvän, ja projektinhoito on ollut sekä jämäkkää että joustavaa. Kaikkeen, mitä valvonnassa havaitaan, puututaan aktiivisesti. Ei voi olla kuin tyytyväinen.” Tampereen Sähkölaitoksen suunnittelija Jouni Lahti komppaa: ”Projektin aikana ohjaksia pidettiin NDC:llä koko ajan käsissä, ja ylläpidossa toimitaan ripeästi.”

Projektin aikana projektiryhmillä oli säännöllisiä tapaamisia noin parin viikon välein, ja sähkölaitoksen ohjausryhmä seurasi tilannetta. “Yhteistyö oli tiivistä ja kaikki toimi hyvin”, sanoo Kari Saari. “Tavoiteaikataulussa ei aivan pysytty, mutta viive johtui meidän päästä”, toteaa Jouni Lahti. “Kriittisissä verkoissa ei voi tehdä kaikkia muutoksia sormia napsauttamalla.”

Kun kaikki toimii, kukaan ei valita

Nyt kun toteutuksesta on siirrytty ylläpitovaiheeseen, mietitään jo jatkoa eli tukiasemien lisäämistä ja tehdään langattomia verkkoja valmiiksi tulevaisuutta varten. Muutama kohde on nyt otettu käyttöön, mutta siirtymä uuteen ei ole edes mahdollista kovin nopealla aikataululla. “Ratkaisut täydentävät toisiaan samalla kun kuituverkko laajenee.”

“Kun kaikki toimii, kukaan ei valita”, sanoo Jouni Lahti. Tyypillinen vikatilanne on kaukokäyttöongelma: mittaustiedot ja ohjaukset häviävät näkyvistä, ja vika pitää päästä korjaamaan heti. Etenkään kovilla pakkasilla ei voida odotella että kaukolämpö itsekseen palailee tai sähköt hyppäävät takaisin kun viitsivät.

Tavallinen tamperelainen ei arvaakaan, mitä kaikkea kätkeytyy graffitien peittämän betoniseinän ja kaivonkannen alle. Kun projektin aikana tukiasemien sijainteja kartoitettiin, päädyttiin välillä seikkailuretkille. “Löytyi ihan uusia paikkoja”, nauraa Kari Saari. “Kohteita on pitkin poikin kaupunkia, eikä jokaista rakennelmaa tai purettua lämpökeskusta välttämättä ole ajantasaisesti merkitty karttoihin. Vaikka olen ollut talossa yli 30 vuotta, aina tulee jotain uutta”, toteaa Jouni Lahti.

Projekti numeroina

  • 6 WiMAX tukiasemaa

  • 57 päätelaitetta

  • 17 mobiilireititintä

  • 20 projektipalaveria

  • Projektivaiheen kesto: 8 kk ja 12 päivää

Kiinnostaako WiMAX?

Suunnittelemme, toteutamme ja ylläpidämme kaukokäyttöverkkoja - myös ilman WiMAXia! Lisätietoja antavat Markus Ahonen (045-6709872, markus@ndc.fi) tai Vesa Karppi (0400-871107, vesa@ndc.fi).

#WiMAX #Kaukokäyttö #Konsultointi

NDC Networks Oy

Niittymäentie 9

02200 Espoo

Finland

Y-tunnus: 0362440-9

ALV: FI03624409

Tietosuojapolitiikka

  • LinkedIn Social Icon
  • Twitter Social Icon

© NDC Networks Oy 2018 and beyond. All your base are belong to us.