Process Genius on erikoistunut selainpohjaisiin 3D digital twin mallinnuksiin, joiden avulla saadaan kerättyä big dataa hyödyntäen tehdassalin tai toimitilan informaatio (esim. ERP, CRM, käyttöasteet, turvallisuus, huoltotarve, energiankulutus, dokumentit, ympäristön olosuhteet jne.) yhteen reaalimaailmaa vastaavaan, helposti ymmärrettävään näkymään. Kerätyn tiedon avulla on mahdollista saada huomattavia kustannus- ja ajansäästöjä!

NDC Networksin toimittamaa Advantech WISE sarjan LPWAN pohjaista langatonta ratkaisua Process Genius halusi testata tosielämän olosuhteissa. Testikohteeksi valikoitui tehdassali Hyvinkäällä, jonne he ovat aiemmin toimittaneet kiinteillä johdotuksilla perustuvan ratkaisun. Kaapelipohjainen ratkaisu toimii hyvin, mutta sen heikkoutena on hidas ja kallis asennus. Kohteessa oli vedetty aikanaan kaapelointeja kilometrittäin kuukauden ajan pitkin tehdassaleja antureita varten. Langaton järjestelmä säästäisi huomattavasti asennusaikaa, sekä kustannuksia.

Kaksikko, Jani Siren Process Genius ja Jyri Vilamo NDC Networks (Cinia) lähtivät syyskuisena tiistaipäivänä testaamaan Advantechin laitteiston toimivuutta. Aamupäivällä asennettiin anturit tehdassalin sähkökaappeihin, joissa kulkee valmistus- ja työstökoneiden virtakaapelit. Tämän jälkeen Jani kalibroi mittalaitteen ja Advantechin ohjelmiston avulla anturit näyttämään todellista ampeerilukemaa.

Jani totesikin asennuksesta: ”Advantechin asennus sujui kivuttomasti ja laskimme että 10 konetta/vrk on helppo tavoite asennuksissa. Eli pystymme säästämään jo pelkästään asennusajassa 70% nykyiseen verrattuna.”

Jani jatkaa: ”Antureiden hieno puoli on se, että ne ovat todellisia Plug&Play laitteita. Se että ne saavat käyttöjännitteen CT antureista indusoimalla tekevät niistä huoltovapaita. Eli langattomuuden lisäksi pattereiden vaihtaminen tai virtalähteiden asentaminen jää käyttäjiltä pois.”
Process Geniuksen 3D Digital Twin ratkaisua käytetään jo mm. prosessi-, valmistavan-, elintarviketeollisuudessa, sekä kiinteistö- ja toimitilapalvelujen alueilla.
Sami Hölttä totesi lisäksi: ”Langattomuus, sekä asennusajan lyhentymisen mukana tulevat kustannussäästöt mahdollistavat antureiden sijoittamisen yhä useampiin paikkoihin tehtaan tiloissa.”
Projektin toisessa osassa testattiin, että tiedonsiirto onnistuu häiriöherkässä ympäristössä ja datapakettien siirto onnistuu. Testien jälkeen voitiin yhdessä todeta, että asetetut tavoitteet täyttyivät. Testattu kokoonpano ja sen toimivuus vastaa Process Geniuksen asettamia vaatimuksia niin asennuksen helppouden kuin myös tiedonsiirron laadun ja luotettavuuden suhteen!
Lisätiedot:
Advantech WISE sarjan tuotteista: jyri@ndc.fi
Process Genius: jani.siren@processgenius.fi
Teksti: Jyri Vilamo
Kuvat: Jyri Vilamo ja Process Genius
21.09.2021