Kaivos on jatkuvasti muuttuva ympäristö: Avolouhos laajenee ja syvenee, maanalaisissa kaivoksissa tunneliverkosto kasvaa ja muuttaa muotoaan. Kaivoksen prosessit digitalisoituvat huimaa vauhtia, ja työkoneet ja järjestelmät kaipaavat mahdollisimman luotettavaa ja toimivaa tietoliikennettä. Millainen tietoliikenneratkaisu vastaisi parhaiten näihin tarpeisiin?

Tarve luotettaville yhteyksille muuttuvissa oloissa
Kaivoksen työkoneet liikkuvat laajalla alueella ja kuuluvuuden kannalta haastavissa olosuhteissa, on kyseessä sitten avolouhos tai maanalainen kaivos. Jos kaivosympäristössä halutaan siirtää dataa reaaliaikaisesti, verkon pitää olla kattava ja vikasietoinen.
Kaivoksen muoto ja koko muuttuvat ajan myötä. Tämä aiheuttaa myös päivitystarvetta verkolle. Syvenevään louhokseen ja maanalaisiin tunneleihin tulee jatkuvasti uusia katvealueita, johon langattoman verkon kuuluvuus ei kanna. Tästä syystä verkkoa pitää pystyä laajentamaan helposti sitä mukaa kun projekti etenee.
Verkolta tarvitaan suurta kapasiteettia ja lyhyitä viiveitä
Verkon kapasiteettitarve kasvaa jatkuvasti tiedonkeruudatan ja videokuvan lisääntyessä. Monesti pullonkaulaksi tulee nimenomaan kaistanleveys kaivoksesta palvelimelle (upstream). Myös verkon mahdollisimman lyhyt viive on tärkeää: Esim. videokuvan pitää olla mahdollisimman reaaliaikaista, ja lyhytkin verkkokatkos tai viiveen kasvu saattaa laukaista turvajärjestelmän ja pysäyttää etäohjauksessa olevan työkoneen.
Rajant Kinetic Mesh vastaa kaivoksen tiedonsiirtotarpeisiin
Yhdysvaltalainen Rajant on toiminut kaivosympäristöissä jo 15 vuotta ja kehittänyt teknologiansa vastaamaan kaivosten tiedonsiirron haasteisiin. Rajant Kinetic Mesh on aito mesh-verkko, jossa ei ole erillisiä tukiasemia ja clienteja, vaan jokainen verkon komponentti toimii osana dynaamista verkkoa. Näin esim. kaivosalueella liikkuvat työkoneet toimivat toinen toistensa "tukiasemina", ja datalla on useita mahdollisia reittivaihtoehtoja. Laitteet ovat yhtä aikaa yhteydessä kaikkiin muihin kuuluvuusalueella oleviin laitteisiin, ja paras reitti liikenteelle valitaan pakettikohtaisesti. Tästä syystä verkkoliikenteessä ei ole muille tekniikoille tyypillisiä roaming-viiveitä yhteyden vaihtaessa tukiasemalta toiselle.
Rajant vs. LTE vs. Wi-Fi
Verkkoon voidaan lisätä uusia laitteita helposti ja vaivattomasti, joten esim. verkkokattavuuden rakentaminen avolouhoksen katvekohtaan tai uuteen kaivostunneliin onnistuu käden käänteessä.
Uskomattomia tuloksia kaivosympäristöissä
Rajantin laitteet ja teknologia on todistanut toimivuutensa ja kestävyytensä kaivosympäristössä. Ratkaisu on käytössä jo yli 200 kaivoksessa ja 60 maassa ympäri maailman. Laitteet ovat pöly- ja vesitiiviitä (IP67), ja lämpötilankestoltaan jopa -40..+80°C.

Avolouhoksissa Rajantin mesh-verkon hyöty on helppo ymmärtää: Mitä enemmän työkoneita alueella liikkuu, sitä enemmän mahdollisia reittejä liikenteellä on kulkea.

Uskomatonta kuitenkin on Rajantin suorituskyky maan alla: Rajant ja Anglo American testasivat yhdessä verkon suorituskykyä 1 km pituisessa tunnelissa. Testeissä päästiin 70Mbps TCP-siirtonopeuteen 700m matkalla tunnelissa ilman näköyhteyttä. Testien jälkeen Anglo American tilasi 110 laitteen Rajant-verkon. Lue lisää casesta Rajantin sivuilta.
NDC: haastavien ympäristöjen tietoliikennettä vuodesta 1993
NDC Networks on toiminut jo 26 vuotta haastavien ympäristöjen tietoliikenteen parissa. Ymmärrämme erikoisympäristöjen haasteet, ja meiltä onnistuu sekä verkkojen suunnittelu, toteutus ja ylläpito.
Kysy lisää!
Haluatko lisätietoja aiheesta? Tai haluaisitko testata ratkaisua omassa ympäristössäsi? Ota yhteyttä ja keskustellaan aiheesta tarkemmin!
P.S. Katso myös Rajant-tuotesivu!
Mikko Kiertonen, mikko@ndc.fi, 050 465 4885